Szereted a tested? Szuper! Változtatni akarsz rajta? Hajrá!

Fogynál vagy izmosodnál? Formásodnál? Mit mondasz magadnak, miért csinálod? Szereted a tested úgy ahogy most van? Szeretheted-e akkor is, ha változtatni akarsz rajta? Ebben a bejegyzésben ezt a kérdést járom körül.

Nem tudod elfogadni a tested és változtatni szeretnél rajta?

Ha a fenti kérdésre igennel válaszoltál, akkor jó ha tudod, hogy nem vagy vele egyedül. A nők, pláne ha kisgyerekes édesanyák, változatos indokokkal kezdenek bele a sportolásba és a diétázásba, ám a legtöbbször valami ilyesmit mondanak:

"Tudom, hogy el kéne fogadnom magam, de türelmetlen vagyok és nem érzem jól magam a plusz kilókkal"

Sok oka lehet annak, ha még 30-on túl is úgy érzed, hogy nem tudod elfogadni a tested. Pedig mióta lement a pubertás, meg elmúltak azok az átkozott tesiórák a suliban, azért volt időd ismerkedni vele, nem igaz? Miért olyan nehéz dolog a tested elfogadása? 

Mit társítasz amellé a gondolat mellé, hogy ha elfogadod? Milyen ember az, aki elfogadja a testét? Mit érzel, amikor egy olyan emberre gondolsz, aki elfogadja és szereti a testét? Irigységet? Önzőnek tartod? Szerencsésnek? Jobbnak nálad? Kiváncsi vagy hogy csinálja? Érdeklődéssel vagy ellenszenvvel érzel? Figyelj befelé: ha inkább pozitívan állsz hozzá, akkor meg tudod találni az elfogadás csíráját önmagadban is.

szeretem a testem blog életre edzelek

A tartós változás titka az, hogy szeretettel állsz hozzá magadhoz

Bár alapbeállításnak tűnik, hogy a nők nem fogadják el a testüket, ezen változtatni szerencsére nem lehetetlen feladat. Bármilyen nagy a társadalmi nyomás és nehezek az előtted álló generációs minták, te neked itt és most van lehetőséged arra, hogy kiállj önmagadért. Egyszerű, apró lépésekkel el tudsz indulni a tested elfogadása és megszeretése felé.

A legerősebb eszközöd ehhez a hálaadás lehet. A hála a legjobb eszköz arra, hogy szeretettel állj önmagadhoz. Például hálát adhatsz neki az elmúlt évekért. Hogy épségben és egészségben itt vagy. Hálát adhatsz azért, hogy a tested a gyermeked otthonául szolgált és a tested által életet adtál. 

Az is igaz, hogy a szeretet a hosszabb és nehezebb út. Utálni valamit, élből elutasítani valamit, elég kényelmes dolog. Nem kell hozzá sokat gondolkodni. Néhány negatív mondat és gondolat a tükörbe nézve (vagy inkább félrenézve) és már meg is vagy.

Na de szeretni a tested... az az igazi kihívás! Azon dolgozni kell. De hidd el, hogy érdemes is.

Egész egyszerűen azért, mert jobb lesz tőle az életed. 

Képzeld el, ahogy ott állsz a szülés után 3 nappal, hullafáradtan az előszobában, miután hazaértél a babáddal. Ott a tükör a bejárattal szemben, meglátod benne magad. A hasad még mindig akkora, mintha 5 hónapos terhes lennél, de te belenézel a tükörbe és azt mondod: basszus, mennyire csodálatos testem van, hogy ekkora dolgokra képes! Megviselt, nyúzott, sajog és fáj, ráadásul állati messze van a mindenféle “ideálistól”, meg a “régi testedtől”, de ez így van jól. Attól még szeretnivaló.

Vagy amikor a főállásod mellett még tanulsz is, és nemhogy edzésre nem jutsz el, de még a szomszéd parkig sem, hogy legalább sétálj. A testeden meglátszik a hajtás a nyoma. Aztán amikor ezt meglátod, azt mondod: szuper testem van, hogy ezt a kemény időszakot így bírja velem. Alkalmazkodik a helyzethez, amiben élek, és számíthatok rá annak ellenére, hogy nagyon keveset törődök vele. Kialvatlansággal nyúzom és koffeinnel hajtom. Hálás vagyok neki és szeretem! Amint ennek vége, törődni fogok vele és helyrehozom, amit okoztam!

Hát mennyivel jobb ez így, mintha csak szemlesütve elfordulnál a tükörtől, aztán suttyomban befalnál egy szelet csokit, mondván „úgy is mindegy”?

szeretem a testem blog életre edzelek

Az, hogy a testedben létezel, a legtermészetesebb dolog a világon

Amikor elfogadod, hogy emberi lény vagy, ennek minden biológiai, fizikai, kémiai stb. aspektusával, azaz elfogadod a tested valóságát és egyediségét, nem kell, hogy egyet jelentsen azzal, hogy elfogadod, ha túlsúlyos vagy alultáplált vagy, esetleg az egészségtelen életmódod nyomai meglátszanak rajtad. 

Fontos azt is tudatosítanod, hogy a tested elfogadása nem egyenlő azzal, hogy lusta vagy, eszel mindent, amit csak megkívánsz és nem sportolsz semmit, csak kényelemben éled az életed. A tested elfogadása, azaz, hogy képes legyél megbékélni a tested jelen állapotával, szükségszerű ahhoz, hogy tartós változásokat tudj elérni akár fogyás, akár formásodás a célod.

Ahhoz, hogy hosszú és egészségben leélt életet élj, dolgoznod kell azon, hogy a testösszetételed (testzsírszázalék, izomtömeg), a súlyod, a szív- és érrendszered jó állapotban tartsd.

De attól még, hogy MOST van rajtad akár 15 kiló plusz, te még nem leszel kevésbé szerethető ember, mondjanak bármit is a magazinok vagy kapjál esetleg rosszindulatú megjegyzést az anyukádtól. Te attól még egy értékes ember vagy. 

Csak a tested egészségén kell dolgoznod. A tested a lehető legtöbbet megteszi azért, hogy életben tartson téged minden körülmény ellenére. Szeretettel támogasd ezt az erőfeszítését. De tudod mit? Ha te már eleve egészségesen élsz, odafigyelsz magadra és „csak” szebb, formásabb testet szeretnél, akkor azt is bátran mondd ki magadnak! Ez esetben is az a lényeg, hogy a mérce ehhez te magad legyél.

Mit tegyél, hogy jobban szeresd a tested?

Erre a kérdésre sok jó válasz és technika van, különféle felületeken valószínűleg te is találkoztál már tanácsokkal, amiket érdemes megfogadnod.

Gondold át és írd le, hogy melyik a kedvenc testrészed és miért, melyiket tartod esetleg a legszebbnek, illetve nézz rá úgy is, hogy lásd meg melyik részed milyen csodára képes és miként szolgál téged. 

Kizárólag önmagadra figyelj és hagyd abba, hogy másokhoz hasonlítod magad. Nincs két egyforma test, élet, történet. A hasonlítgatás csak fájdalmat és szorongást szül benned. Az irreális elvárások a szégyenérzeted táplálják, nem pedig a szeretetet.

Dicsérd magad a tükörben állva – azaz alakíts ki olyan szokásokat, amik a tested szeretetét szolgálják.

szeretem a testem blog életre edzelek

Hogyan foglalkozol valakivel, akit szeretsz?

Legyen ennek a szeretetteljes kapcsolatnak a másik fele most nem a párod vagy a gyereked, hanem a saját tested.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a tested szeretetéért, ha tanulsz róla. Foglalkozz azzal, hogy megismered és megérted. Pont úgy, ahogy anno a férjeddel tetted vagy ahogy a gyerekedet igyekszel megismerni, ahogy cseperedik. Egyrészt azért, mert az ismeretlentől félünk a legjobban, másrészt azért, mert ha jobban ismered a tested működését, akkor jobban is fogod érteni, hogy mi miért történik benned, veled. A tested egy valódi csoda, és minden, ami zajlik benned, annak értelme van.

Ha a változás ebből a lépésből, azaz a gazdagodó ismereteidből és tudásodból fakad, akkor ráadásul a siker is biztosabban kopogtat majd. Ha megismered a tested működését, megtalálhatod azokat a módszereket és fenntartható utakat is, amikkel szolgálni tudod az egészséged és akár a tested változását is. 

Amikor megérted hogyan működik a tested, milyen változásokat okoz benne az életmódod, könnyebben fogod tudni megtenni önmagadért (és a tested alakításával kapcsolatos céljaidért) a szükséges lépéseket.

Amikor megismered a tested, akkor azzal is könnyebben és többet foglalkozol majd, hogy

 • jó minőségben és eleget pihenj, aludj
 • az étkezésed változatosabb legyen
 • foglalkozol azzal, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz
 • kevesebb cukrot egyél
 • több fehérjét fogyassz
 • változatosabb zsírokat vigyél be a testedbe a táplálkozásoddal
 • többet sportolj
 • ellenállással végzett, erőfeszítést jelentő edzéseket csinálj
 • törődj a kardiovaszkuláris egészségeddel
 • többet sétálj
 • több minőségi időt tölts önmagaddal és a szeretteiddel

Ha tanultabb, tájékozottabb vagy, akkor tudatosabb döntéseket is tudsz meghozni magaddal és a testeddel kapcsolatban. A tested formálása, alakítása pedig szeretetből és tudásból fog fakadni egyszerre, ami óriási erőt és önbizalmat ad számodra. Ezt az energiát pedig vissza fogod tudni forgatni önmagad szeretetébe és elfogadásába. Igen, ez egy kör, ami így zárul be. Nem ördögi, hanem szeretetteljes és elfogadó.

Készítettem neked egy ajándék e-bookot

EGY...KÉT...HÁ... ANYU! AZ #ANYUTESTEN TÚL

szeretem a testem
10 LÉPÉS, AMI KÖZELEBB VISZ A TARTÓS ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ

Megosztás

További bejegyzések

anyák kiégés túlvállalás blog

Hogyan kerüld el, hogy túlvállald magad?

Ha szeretnéd elkerülni a túlvállalást, az első feladatod, hogy ismerd meg a túlvállalás/kiégés felé vezető utat. Az út ismerete segíteni fog megérteni azt a pontot, amikor megálljt kell szabni a folyamatnak, hogy elkerüld a kiégést.

Küldj üzenetet