Erősítsd az alapokat és lépj szintet – az edzésben és az életedben is

Legyen szó edzésről vagy az edzőtermen kívüli hétköznapi életedről, az alapjaid erősítése mindkét területen az egyik leghasznosabb dolog, amit magadért tehetsz.

Életünkben mindannyian kitűzünk különféle célokat a személyes fejlődésünk jegyében. Bármi is legyen a szint, amit el akarsz érni, a végső cél előtt még számos kis apró csoda történik, amikre érdemes odafigyelned. Elmondok egy példát arról, hogyan tanultam ezt meg az edzéseim során.

Több mint egy évtizede vagyok a súlyzós edzés szerelmese, de nem csak azért élek, hogy egyre nagyobb súlyokat tudjak megmozgatni és rekordokat döntsek, sőt.

Az egyik kedvenc alapgyakorlatomban, a fekvenyomásban például kifejezetten hosszú is az út az új csúcsig, éppen ezért volt nagy felismerés számomra, amikor az aktuális edzésciklusom közepén észrevettem, hogy tartósan megnőtt az a súly, amivel a bemelegítő szériámat kezdem. Hiába nyomtam sokat ugyanúgy a 35-45kg közötti tartományban a munkasorozatokban, mint előtte pár hétig, a kezdő lépéseim, a felvezető szériák, már magasabbak lettek.

Az, hogy egyszerűen meg sem éreztem a könnyebb súlyt és több tárcsát pakoltam a rúdra a kezdéshez, nagyszerű indikátora lett számomra annak, hogy erősödtem.

Az új rekord még mindig messze volt, de felismertem, hogy az alapjaim erősebbé váltak.

Számodra is ezek azok az alapok lesznek azok a mindennapjaidban, amik a legtöbbet számítanak majd. A hétköznapjaidban a kis helyzetek, kisebb súlyú döntések vannak túlnyomó többségben például a gyerekek körül vagy épp a munkádban is. A PR-közeli súlyok emelgetése szerencsés esetben megmarad az edzésre. Avagy a fajsúlyosabb döntési helyzetek mint pl. munkahelyváltás, kapcsolati nehézségek, iskolaválasztás, stb. évente, több évente jelentkeznek. 

Edzés fekvenyomás coaching nemes-nagy anna

Erős alapok: ez minden nagy változás előfeltétele.

Mert lehet csúcsot elérni úgy, hogy már pedig te eldöntöd, hogy minden erődet megfeszíted és mindent megmozgatsz – de ez annyira sok energiát igényel, hogy ilyen teljesítményre eleve ritkábban leszel képes és nagy árat is fogsz fizetni érte. Az edzésben például lesérülhetsz. Megéri?

Ha átülteted a személyes fejlődésedre ezt az analógiát, világossá válik, hogy mit is szeretnék mondani.

Ha szeretnél több énidőt, akkor azt elérheted úgy, hogy befizetsz egy egyhetes nyaralásra, ahol kimaxolod a pihenést, aztán hazaérve mindent ugyanúgy folytatsz az életedben, mint addig.

Vagy válaszhatod azt, hogy megtanulsz folyamatosan teremteni egy keveset, és meglátod, hogy a hétköznapjaid szintjén egyre többre leszel képes. A rendszeres és tervszerű edzés biztonságos terepet adnak ilyesfajta változások megtapasztalásához. Innen pedig könnyebb tovább vinni az életed más területére is ezt a tanulást.

Életre edzelek!

Megosztás

További bejegyzések

anyák kiégés túlvállalás blog

Hogyan kerüld el, hogy túlvállald magad?

Ha szeretnéd elkerülni a túlvállalást, az első feladatod, hogy ismerd meg a túlvállalás/kiégés felé vezető utat. Az út ismerete segíteni fog megérteni azt a pontot, amikor megálljt kell szabni a folyamatnak, hogy elkerüld a kiégést.

Küldj üzenetet