Üdv újra itt! Szépen haladsz! Itt a mai videó!

Inkább elolvasnád? Görgess lejjebb!

Hogyan alakíts ki új szokásokat? Beszéljünk a naplóírásról

Ebben a kurzusban arra kaphatsz választ, hogy az énidővel miként tudsz reagálni a saját szükségleteidre. A cél az is, hogy összeállíts egy eszköztárat, hogy segítsd magad abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek a napjaid. 

Az előző részben énidő technikákkal kezdtünk foglalkozni, az első témánk a sport volt. Ma a naplóírással folytatjuk.

Mit adhat számodra a naplóírás?

A naplóírás egy nagyon klassz dolog lehet, csak érdemes arra odafigyelni, hogyan is csinálod.

Ahogyan az önfeláldozásról szóló videóban említettem, érdemes megteremteni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol megélheted azt az embert, aki te igazán vagy és a naplóírás éppen ennek a terepe lehet.

A naplóírás gyakorlatilag egy randevú saját magaddal. És ez a randevú nem kell, hogy mindig egy holdfényes, éjszakában töltött csodálatos romantikus vacsora legyen, azaz a randevúk ideálja. Néha csak elég, ha odaülsz magadhoz és csendben figyeled magad.

A naplóírás is akkor jó énidős tevékenység, ha abban megtapasztalhatod az elvárásmentességet. Ha találkozol is negatív előjelű dolgokkal, mint például szorongás vagy azt érzed, hogy a naplóírási gyakorlat kezd számodra feszélyező lenni, mert úgy érzed, hogy kötelező …azaz megjelennek azok a bizonyos “kell”-ek… és emiatt azt gondolod, hogy muszáj ezt csinálnod, akkor gondolkodj el azon, hogy ezek az érzések és gondolatok miből fakadnak.

Használd erre ezeket az alkalmakat, amikor ezek a negatív dolgok megjelennek benned. Éppen ezért ngyszerű módja az önismereted mélyítésének a naplóírás. Hiszen ott, abban a pillanatban együtt vagy ezekkel a gondolataiddal és egy nagyon nagy, nagyon jó lehetőséget kapsz arra, hogy gondba vegyed a saját gondolataidat, a saját gondjaidat, a saját szükségleteidet.

A naplóírás az őszinteség terepe. Ahol őszinte lehetsz magaddal, akár jó dolgok történtek veled, akár rossz dolgok. Ahol felvállalhatod azt, hogy valaminek őszintén örülsz. Ahol felvállalhatod, hogy valami őszintén elszomorít. Mert senki más nem lesz ott, hogy kételkedjen. Ha valaki is kételkedik, az te leszel, és akkor meg arra fog lehetőséget adni, hogy ezt a kételkedésed megvizsgáld. Ezt a kételkedést megvizsgáld, ezt a bizonytalanságodat gondba vegyed.

Hogyan írj naplót?

nnek számos módja létezik. Lehet rövid, lehet hosszú. Csinálhatod akkor, amikor felkelsz, amikor lefekszel vagy amikor időd van rá. Ebben a kurzusban arra bíztatlak, hogy próbáld megízlelni mindegyik verziónak a minőségét. Próbáld megnézni, hogy melyik verzió férhet bele a te mindennapjaidba. És arra szeretnélek biztatni, hogy tegyél egy próbát.

Biztos te is belefutottál már szokáskialakító kihívásokba. Én nem szeretnélek kihívásokba belerángatni, de esetleg megnézheted, hogy ha pár napig következetesen nekiállssz és írod a naplódat, akkor az hogy fog esni. Akár jól esik, akár rosszul esik, az egy visszajelzés lesz saját magad számára.

Még egy nagyon fontos gondolatról szeretnék beszélni, ez pedig az, hogy nem baj, ha ezt a naplóírási rutint abbahagyod egy idő után. Ennek kapcsán egy fontos gondolatot szeretnék megosztani. Ez pedig azt, hogy szokások kialakítása kapcsán hajlamosak vagyunk kudarcélményekbe szaladni aztáltal, hogy eltervezzük, hogy adott szokást az életünk részévé tesszük és úgy gondoljuk, hogy az majd mindig is velünk lesz. És hajlamosak vagyunk kudarcként tekinteni rajta, hogy esetleg adott szokást elhagyunk, félbehagyunk, megszakítunk.

Én arra szeretnélek biztatni, hogy ahogy az énidős eszközeidet, úgy életed egyéb szokásaidat is, kezeld rugalmasan. Kezeld úgy,mint egy nyári papucsot vagy téli kabátot. Hiszen ahogy téli kabátot sem hordunk nyáron, úgy nyári papucsot sem hordunk télen. (Kivéve, ha Nagy-Britanniában vagyunk, mert akkor előfordulhat. :D)

Teljesen normális, hogy adott szokásokat szezonálisan űzünk.

Szezonálisan, vagy éppen az igényeink, a szükségleteink szerint.

A naplóírás egy szuper alkalom és egyben felület is arra, hogy találkozz magaddal. Hogy megismerd magadat és a szükségleteidet. De nem biztos, hogy mindig ugyanazt a fajta elmélyülést tudod nyújtani benne, amit mondjuk az elején tudsz. És ez teljesen normális. Szóval nyugodtan kezeld rugalmasan ezt a dolgot.

Ha úgy érzed, hogy ez az adott tevékenység nem ad vagy teher, akkor hagyd félbe. Éppen ezért nem is javaslom, hogy új állj neki,hogy a mondandóat úgy kezded: kedves naplóm. Én azt gondolom, szerencsésebb, ha úgy kezded: kedves Én! szia én! hisz ez egy sokkal könnyedebb megközelítése a témának. Magadhoz szólj. Nem tartozol elszámolással egy újabb fél felé, legyen az akár a képzeletbeli napló.

Éppen elég, ha magaddal találkozol időről időre és ha ebben könnyedséget tudsz megélni, akkor biztos vagyok benne, hogy ez az énidős tevékenység tölteni fog téged, adni fog neked, nem lesz egy újabb teher. Hiszen énidőt többek között éppen azért végzünk, hogy a saját magunkon érzett terheket csökkentsük.

Ültesd gyakorlatba!

Annak érdekében, hogy könnyű legyen kipróbálni ezt a technikát, én is egy könnyű eszközt hoztam neked. Egy könnyű gyakorlatot. Letölthető sztorinapló sablont. Bízom benne, hogy elkezded használni. Éppen azért sztori sablont választottam, mert a telefon jó eséllyel a lefekvés előtti vagy ébredés utáni pillanatokban a kezed ügyében van.

Egy picit különlegesebb formába is öltöttem ezt a sztorisablont, hiszen ez egyfajta hálanaplóként szolgálhat. 

5. rész Sztorinapló sablon

A hálaadás nagyon sokat tud adni. Segít minket a felszínen tartani a legnehezebb időszakokban is. Amikor hajlamosak vagyunk átsiklani a saját teljesítményünk, saját eredményeink, saját apró örömeink felett is. A hálaadás nagyon sokat segít, hogy értékeljük a mindennapjainkat. A hálaadás nem zárja ki azt, hogy legyenek céljaink vagy váljaink vagy akár változtassunk valamit az életünkön, ugyanakkor segít a meglévőt sokkal jobban értékelni.

Megosztanád másokkal is?
Használd az #énidőteremtő hashtaget és jelölj be engem is!

Fittebb szeretnél lenni, erősödnél, formásodnál? Várlak szeretettel sportolni Csömörön!